Ergonomisch toetsenbord voorkomt klachten

ergonomisch toetsenbord

Zit je vaak achter een beeldscherm? Dan is de kans op het oplopen van klachten door middel van de verkeerde setup een groot risico. Een vaak over het hoofd geziene aspect is het toetsenbord. Je zal vast denken, wat is er mis met een gewoon toetsenbord? Met het toetsenbord zelf niks (hopelijk) maar wat een toetsenbord met je werkhouding kan doen is wel van belang. Een goed toetsenbord is belangrijk voor het voorkomen van nek-, schouder-, pols- en vinger klachten. Dit kan worden voorkomen met een ergonomisch toetsenbord

Wat is belangrijk bij een toetsenbord?

Een compact formaat zorgt ervoor dat je binnen de comfortzone van je schouders werkt. Zo vermijd je schouder- en nekklachten. Zo heb je compacte en semi-compacte ergonomische toetsenborden. Bij sommige toetsenborden is het zelfs mogelijk deze compleet op te splitsen of het numerieke gedeelte in te schuiven.

Een lichte toetsaanslag maakt het typen makkelijker. De toetsen moeten wel een duidelijke aanslag geven zodat je weet dat de toets aangeraakt is. 

Daarnaast is het bewezen dat donkere symbolen op een lichte/witte achtergrond je typesnelheid bevorderen volgens de heer Bakker Elkhuizen. Dit was aanzienlijk het geval bij 80% van de gebruikers dan wanneer er op een zwart toetsenbord met witte symbolen werd getypt.