Van de kas tot de groenteboer

Groente is een essentieel product in ieder dieet. Het is heerlijk, verfrissend en bovendien extreem gezond. Er lijken iedere dag duizenden nieuwe dieetboeken uit te komen die allemaal ander voedsel aanraden voor het beste en meest gezonde leven. Toch lijken ze het allemaal over in ieder geval één ding eens te zijn: groente en fruit zijn essentieel voor een gezond leven. Gelukkig is het ook nog lekker. Maar waar komen die groentes nou eigenlijk vandaan en hoe belanden ze precies op jouw bord?

Het plukkers leven van deze dag

Er is een enorme variëteit aan groente te krijgen in Nederland. Deze komen natuurlijk niet allemaal van dezelfde plek, maar worden over de hele wereld gegroeid. Toch wordt er ook een substantiële hoeveelheid groente in Nederland gegroeid. Met de uitvinding van de kassen en speciale lampen is het immers steeds makkelijker geworden om ook in Nederland een goede oogst aan producten te kweken. Met name paprika’s worden op grote schaal in ons koude kikkerlandje gekweekt. Dit gebeurt vooral in kassen waar zij vervolgens in een opbergkrat worden opgeslagen. Na een afkoelingsperiode zijn ze dan klaar om naar de lokale groenteboer, een supermarkt of een verwerkingsfabriek gestuurd te worden. Andere producten, zoals bijvoorbeeld asperges, worden ook nu nog steeds gewoon uit de grond gestoken.

De beste producten op de markt

Ook deze komen in een opbergkrat terecht. Daarna worden ze naar alle uithoeken van Nederland gestuurd. Daarnaast wordt er in Nederland ook veel groente verbouwd voor een buitenlandse afzetmarkt. Maar hoe kom je nou eigenlijk aan de beste groente? Of, misschien nog een betere vraag, de goedkoopste? Een eerste tip is om vooral lokaal te kopen waar dat kan. Dat zijn vaak de meest verse groente. Bovendien is lokaal eten een stuk beter voor het milieu. Een andere tip is om te proberen naar een markt of groenteboer te gaan, waar ze over het algemeen goedkopere en betere groentes hebben.